Sivut

maanantai 24. lokakuuta 2016

Lepo ja lihashuolto part.1

Lepo ja lihashuolto ovat kehityksen kannalta tärkeässä roolissa kaikessa harjoittelussa. On vaikea rikkinäisellä ja jumisella kropalla yrittää kehittyä tai edes treenata. Silti näitä kahta, varsinkin lihashuoltoa laiminlyödään törkeästi. Mikä siinä on, että kaks tuntia voidaan treenata sitä penkkiä, mutta ei edes kahta minuuttia uhrata venyttelylle. Sitten valitetaan, että on kipee olkapää ja ei kärsi treenata.

Lähdetään nyt kuitenkin liikkeelle levosta. Liian vähäinen lepo saattaa johtaa puutteellisen ravinnon kanssa ylikuntoon(taas yksi salimyytti). Ylikunto siis ei nyt tarkoita sitä, että kehosi toimii yli omien rajojensa, päinvastoin. Siksi sitä pitäisikin kutsua alikunnoksi, jotta kukaan viaton ei joutuisi väärinkäsityksen uhriksi. Kuka hullu nyt haluaisi alikuntoon, kun taas kaikki haluavat olla ylikunnossa. Ylikuntoa/alikuntoa (ihan sama) ei kuitenkaan kannata pelätä kuin ruttoa vaan opetella tunnistamaan se, jotta voi koetella elimistönsä rajoja turvallisesti ja pysyä terveenä, mikäli se edes on mahdollista urheilijalle. Muista kuunnella kehoasi!


Lepoon kuuluu useita osa-alueita ja niistä tärkein on uni. Ilman riittävää unta ei vain kerkeä palautua ja unen aikana keho korjaa kaikkein eniten vaurioitaan. Unen tarve on yksilöllinen, mutta itse tykkään nukkua 8-10h yössä. Unen laatu on myös merkittävä tekijä palautumisessa. Ei kannata katsoa niitä CT Fletcherin motivaatiovideoita tubesta ja sitten mennä sänkyyn henkisessä pumpissa ja kohonneilla stressihormonitasoilla. Plussaa myös on, jos et nuku koko yötä näyttäen kuulokkeittesi johdoilta.


Lepopäivät ovat yksi legenda, jonka ovat luoneet ne henkilöt jotka haluavat ottaa sinut kiinni. Itse kuitenkin pidän lepopäiviä kerran tai kahdesti viikossa, jotta he saisivat hieman tasoitusta. Joskus on myös hyvästä pitää viikkokin lepoa, jotta muut ihmiset voivat sitten seuraavalla viikolla kysellä, missä olit ja voisit skipata yhden jalkatreenin jutellessa kaverisi kanssa. Kannattaa kuitenkin varata aika psykologille sillä viikolla, koska lepoviikot viimeistään tuhoavat mielenterveytesi. Saatat myös lepopäivien ja -viikkojen sivuvaikutuksena huomata kehitystä ja monien kipujen sekä jumien häviämistä.


Levossa kehittyy. Niin ainakin kovasti väitetään. Sillä ei kuitenkaan tarkoiteta, että pitäis levätä kuukausia tai vuosia. Kannattaa myös kokeilla siellä salilla käymistä jossain välissä. Jotta olisi mahdollista kehittyä kannattaa treenata vähintään kolmesti viikossa. Lepoa sen sijaan pitäisi tulla joka yö, jotta keho ehtii korjailla salilla aiheuttamiasi tuhoja ja voisit seuraavana päivänä tuhota sitä hieman lisää. Muistakaa siis levätä hyvin! Seuraavassa osassa sitten yhteen lempiaiheistani, lihashuoltoon.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti