Sivut

keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Saliparodiaa: kengät

Täällä taas analysoimassa salivaatetuksen syvimpiä saloja. Tänään paneudutaan kenkien merkitykseen, koska niitä käyttävät tunnetusti kaikki paitsi minä ajoittain. Kyllä mulla on melkei aina jumppatossut tai sukat jalassa salilla ja yleensä menen salille crocsit jalassa. Penkatessa kuitenki käytän kyykkykenkiä. Mutta ei siitä sit sen enempää... Kuten sanonta menee kengät kertovat ihmisestä enemmän kuin tuhat sanaa. Niistä voi arvioida henkilön fyysisiä sekä henkisiä ominaisuuksia, mutta myös joitain elämän arvoja.

Kyykkykengät ovat kenties yleisimpiä kenkiä voimailusaleilla. Paitsi Viitasaarella, koska täällä ainoastaan penkataan. Kyykkykengät ovat vakaimpia salikengät, joten voidaan olettaa niitä käyttävien henkilöiden arvostavan myös henkistä vakautta. Ne myös merkittävästi helpottavat kyykkäämistä vähentämällä nilkan liikkuvuuden tarvetta. Joka tapauksessa kyykkykenkiä käyttävät vain painonnostajat, crossfittaajat ja henkilöt jotka laiminlyövät liikkuvuuden merkityksen. Crossfittari kukaan ei halua olla ja painonnosto on ihmiselle liian vaikea laji, joten jäljelle jää yksi vaihtoehto.Liikkuvuus siis on näille henkilöille toissijaista, mutta nostetut raudat sitäkin tärkeämpää. Voidaan siis olettaa kyykkykenkiä käyttävän kunnon vanhan liiton punttipaavot, joille jumi on voimaa.

Lenkkaritkin ovat valitettavasti yleisiä jalkineita punttisalilla. Ne kuitenkin ovat kyykätessä ja vetäessä yhtä vakaat kuin niitä pitävän henkilön mielenterveys. Kyllä, oletan kaikkien tekevän kyykkyä ja maastavetoa! Jos et tee, do you even lift? Lenkkareita en voi suositella kuin niille masokisteille, jotka pitävät nilkkojen nyrjäyttämisestä ja elämänhalua raastavista polvikivuista. Päivi Räsänen vois mun puolesta kieltää niiden käytön salilla. Ei niitä kyllä muutenkaan tarvii, koska juokseminen tunnetusti tuhoaa kaiken kehityksen. Jos kuitenkin haluat juosta, yritä edes näyttää alfalle ja juokse ilman lenkkareita. Eihän leijonatkaan käytä lenkkareita ja silti ne juoksee joka päivä. 

Mitenkäs tennarit? Niissähän on ohut ja kova pohja sekä pieni tuki nilkalle. Tennareissa piilee kuitenkin pieni vaara, jonka nimi on Converse. Conversen kengät menee vähän samaan kastiin kuin HM:n vaatteet, vaikka eivät ole ihan yhtä suuri synti paitsi, jos ne on ostettu HM:ltä. Muuten tennarit ovat jämäkkä valinta ja ne sopivat hyvin maastavetoon sekä kyykkyyn, jos olet joskus muistanut panostaa myös liikkuvuuteen. Tennareilla kyykkääminen nimittäin vaatii hyvää liikkuvuutta lantiosta sekä nilkoista. Monen mielestä tasapohjaiset kengät ovat vielä vakaammat ja tukevammat kuin kyykky/painonostokengät, joten myös ne ovat henkisesti vakaan ihmisen valinta salille. Itse pidän ehdottomasti enemmän tasapohjaisista tennareista tai tossuista.

Ilman minkäänlaista puolueellisuutta sanon, että jumppatossut ovat rajuin valinta salille. Itse tykkään pitää tiukkoja trikoita ja jumppatossuja samaan aikaan (siitä näettekin ens yönä unta). Ihan v***n miehistä mennä tekemään maastavetoa tossuissa, joita olet viimeksi käyttänyt 5-vuotiaana päiväkodissa. Jumppatossujen käyttö kuitenkin vaatii veronsa. Jalkaterät leviävät ja muuttuvat enemmän räpyöitä muistuttaviksi ulokkeiksi, kun maastavetoon saa yhtäkkiä lastata puolet enemmän romua. Voisi kuviella samalla uimataidon paranevan, mutta itse ainakin uppoan kuin kivi tossujen antamien massiivisten reisien takia. Mielenterveydestä onkin ihan turha puhua, koska itse ainakin olen vakaa kuin jumppapallon päällä lenkkarit jalassa seisova crossfittaaja. Mutta mitäpä todellinen voimanostaja ei tekisi suuremman yhteistuloksen eteen.

Oisko siinä ollu yleisimmät salikengät joita ihmiset käyttävät. Kyykkykenkä on oivallinen valinta niille joiden nilkkojen ja lantion liikkuvuus kyykätessä ei ole vielä paras mahdollinen. Itse käytän niitä myös penkkipunneruksessa ja suosittelen kokeilemaan, jos et ole testannut. Tasapohjaiset kengät kuten tennarit myös ovat turvallinen valinta ja sopivat lähes joka liikkeeseen. Kyykätessä ne kuitenkin vaativat hyvää liikkuvuutta varsinkin nilkasta, mutta myös lantiosta. Henkilökohtaisesti pidän tasapohjaisista, koska tunnen itseni vakaammaksi ne jalassa. Sitten ne lenkkarit... Opelitkin ovat paljon vakaampia ja luotettavampia kuin lenkkarit. En siis suosittele lenkkareiden käyttöä, jos kyykkäät ja vedät maasta. Rajuin valinta on kuitenkin mennä salille ne samat jumppatossut jalassa, joita käytit neljän vuoden ikäisenä päivähoidossa. PISTE. Mutta tästä on taas hyvä jatkaa harjoituksia. Kiitos lukemisesta!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti