Sivut

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Penkkipunnerrus on turhaa!

Näin ainakin väittää Iltalehti 16.6. julkaistussa kirjoituksessaan, jonka otsikko on "Penkkipunnerrus ja 4 muuta turhaa liikettä. Teksti esittelee viisi turhaa liikettä, jotka joukko kuntosalieksperttejä on valinnut. Penkkipunnerruksen lisäksi listalla on vipunostot sivulle, rannekääntö, vatsalihaslaite ja lähentäjälaite. Penkkipunnerruksen pelkkä mainitseminen kyseisellä listalla on pyhäinhäväistys. Ei se turhaan ole osa voimailun pyhää kolminaisuutta


"Brittiläisen kuntosaliketjun perustajan Nick Mitchellin mukaan penkkipunnerruksessa on kyse vain yksinkertaisesta hissiliikkeestä." Jo tämä argumentti kusee täysin omille nilkoilleen. Mitä turhaa "hissiliikkeessä" on? Lähes kaikissa liikkeissä painoa siirretään ylös alas kuten hissi eivätkä ne ole turhia. Miten muutenkaan lihaksen saa supistumaan ja venymään? Sitä paitsi paino penkkipunnerruksessa ei edes kulje suoraa rataa raiteilla kuten esim. ylätaljassa, jolloin se rasittaa epäsuorasti yhä suurempaa määrää lihaksia. Enkä sanoisi penkkipunnerruksen olevan yksinkertainenkaan. Se on muiden moninivelliikkeiden ohella vaikeimpia ja teknisesti herkimpiä suorituksia. Liike vaatii tarkkaa koordinaatiota ja kehittyneen lihashermotuksen, joita ei yhdessä yössä saada aikaiseksi vaan vuosien harjoittelulla.

Moninivelliikkeethän ovat yleisesti ottaen tehokkaimpia ja ne rasittavat suuria lihasryhmiä. Penkki ei ole poikkeus ja pääasiassa työtä tekevät rintalihakset, ojentajat ja etuolkapäät. Iltalehdessä kuitenkin mainitaan, että penkkipunnerrus ei ole tehokas rintalihasliike, koska kaikki eivät saa siinä riittävää supistusta rintaan. Parempi olisi tehdä esim. käsipainopenkkiä. Onhan se nyt aivan päivänselvää, että penkki ei ole tehokkain rintalihasliike, koska työtä tekee moni muukin lihas. Penkkipunnerrus ei myöskään ole supistava liike rinnalle, vaan se pääasiassa venyttää lihasta. Siksi apuliikkeenä on tapana tehdä myös supistavia liikkeitä.  Lihaskasvun ja voiman kannalta supistusta ja venytystä tarvitaan eikä pelkästään kovempi supistus tee esim. käsipainopenkistä parempaa liikettä.


Penkkipunnerruksessa on mahdollista käyttää suhteellisen suuria painoja, mikä tekee siitä tehokkaan liikkeen. Ei ole montaa liikettä, joissa yläruumista voisi rasittaa yhtä suurella vastuksella. Lihaskasvu ja voiman lisääminen kuitenkin vaativat suurilla vastuksilla suoritettuja liikkeitä eikä pelkästään Tiimarin pinkkien käsipainojen heiluttelua. On  kuitenkin mahdollista, että ihminen kärsii jostain vammasta, joka estää penkkipunneruksen tekemisen. Silloin kannattaa etsiä korvaava variaatio, joka ei tuota kipua kuten käsipainopenkki. En kuitenkaan lähtisi poistamaan penkkipunnerrusta treeniohjelmastani vain siksi, että Iltalehti sanoo niin. Sama kuin voittaisit lotossa pääpotin, mutta jättäisit hakematta rahasi.

Paskan puhuminen ei rajoitu pelkästään penkkipunnerrukseen. Vipunostot myös ovat jostain syytä pääseet tälle listalle. Niitä ei pitäisi tehdä, koska on todennäköistä, tehdä liike väärin. Sen sijaan  asiantuntija suosittelee tekemään pystypunnerrusta samalla kun kyykkäät. Sekö on sitten helpompaa? Yhden ainoan nivelen sijaan pitääkin keskittyä koko ruumiiseen.. Liike kaiken lisäksi hävittää lähes kaiken rasituksen olkapäiltä, kun painot työnnetään ylös kyykystä saadulla liike-energialla. Lopputuloksena on zumban ja crossfitin sekasikiö, jolle nauravat harakatkin. Vipunostot makuultaankaan eivät kelpaa, koska ensin pitäisi osata penkkipunnerrus... En tiedä pitäisikö nauraa vai itkeä säälistä. Vipunostot makuultaan kun on juuri se liike, jolla saadaan se haluttu kova supistus rintalihaksiin. Se on myös omiaan täydentämään penkkitreenin.

Loppihin liikkeisiin en sen tarkemmin ota kantaa. Rannekäännöt ja lähennykset ovat ihan ok kunhan niitä ei tehdä pääliikkeinä. Vatsat taas on oikeasti paljon parempi tehdä kehonpainolla, koska se vaatii paljon enemmän kontrollia. Penkkipunnerrusta ja vipareita ei kuitenkaan kannata lopettaa, koska ne kyseiseltä listalta löytyvät. Syö Iltalehden olematonta uskottavuutta edes väittää mitään näin julkeaa. Onneksi kirjoitus kaatuu omiin heiveröisiin jalkoihinsa. Jos haluat nähdä Iltalehden mielestä jotain turhaa, mene youtube kanavalleni katsomaan edellinen treenipäivyri ja tilaa kanava samalla. Alla linkit Iltalehteen ja tubeen
Tästä artikkeliin
Tästä kanavalle







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti