Sivut

tiistai 1. marraskuuta 2016

Lepo ja lihashuolto part.2

Kuten lupailin, kerron tänään pari asiaa lihashuollosta. Huoltaminen lienee tuttu asia auto- tai moottoripyörämiehille. Tuttua lienee myös se, että ilman huoltoa ne vehkeet kanssa hajoaa ja sitten saa huutaa vittua ja saatanaa illat ja viikonloput, kun se paska ei toimi. Sama homma myös kropan kanssa. Miksi se huolto sitten jää niiltä automiehiltä ja meiltä salimiehiltä? Ei nyt kyseenalaisteta pelkästään miehiä, joten sanotaan koskevan myös naisia, vaikka miehistä puhunkin.

Yksinkertainen vastaus kysymykseen "Miksi?" on "Ei jaksa" tai "Ei muista". Kyllä sitten muistaa, kun joku paikka leipoo kiinni esim. se olkapää tai Opelin kone. Muistakaa ja viitsikää tehdä sitä lihashuoltoa. Tehkää siitä rutiinia ja osa rentoutumista. On paljon helpompi käydä treenaamassa huomenna, kun tänään venyttelet treenin jälkeen edes 5 minuuttia. TV:n katselu, musiikki yms. helpottavat ajankulua, joten käytä niitä hyödyksesi. Itse venyttelen myös koulussa tunneilla paikallani. Opettajat ja kaverit kysyy välillä, miks oon iha solmussa, mutta eipä se haittaa. Olen vaan sanonu venytteleväni eikä kukaan kyseenalaista.

Lihashuollon ydin on oma tekeminen. Venyttely, jooga, saunominen, kylmähoito, foamroller, hierontapallo yms. ovat kaikki hyviä lihashuollon osia. Väitetään joogan olevan vain naisille, mutta omat kokemukset osoittavat sen olevan todella hyvä apu selän ja lantion jäykkyyksiin. Itseään voi hieroa monellakin tapaa ja jokainen tietää ainakin yhden. Sekin on ihan hyvä tapa laukaista stressiä, mutta puhutaan nyt rullaamisesta ja hierontapallosta. Ei ole välttämätöntä ostaa kaupasta ja käyttää 50 euroa putkenpätkään tai käydä ostamassa 20e arvoinen hierontapallo. Rullan tekee esim. sadevesiputkesta, kuten allekirjoittanut ja hierontapallona käy tennispallo. Kaiken lisäksi netti on täynnä ohjeita niiden käyttöön.


Venyttely on kuitenkin edelleen paras tapa ylläpitää ja parantaa elastisuutta sekä liikkuvuutta. Venyttellä kannattaa päivittäin lyhyemmissä osissa. Itse tykkään venytellä lyhyitä alle 10sec venytyksiä ennen treeniä, jotta lihasten elastisuus olisi voimantuoton kannalta paras mahdollinen. Treenin jälkeen venyttelen varsinkin jäykät lihakset, koska lämmin lihas venyy helpommin. Täytyy myös ottaa huomioon ylivenymisen vaara. Kevyet ja rauhalliset venytykset siis ovat parhaita. Iltaisin ja lepopäivisin rullailun ja hierontapallon jälkeen jo kevyesti lämmenneitä lihaksia tykkään venytellä pitkissä 1-2min sarjoissa, jos ne tuntuvat jäykille tai ovat kipeät. En siis harjoittele liikkuvuutta, vaan hoidan ja rentoutan itseäni. Näin jaettuna ei tarvitse kerralla venytellä tuntia, minkä moni kokee epämiellyttävänä.


Venyttely ei ole monimutkainen prosessi, vaikka sitä pidetään kyykkäämisen kanssa lähes rakettitieteenä. Ei ihme, että moni ne skippaakin. Kannattaa siis tehdä venyttelystä yksinkertaista. Kehitä tai etsi itsellesi muutama venyttelysarja, joissa tulee koko kroppa käytyä läpi. Sarjojen tulee olla loogisia ja siirtymien vaivattomia sekä loogisia esim. vastavaikuttajalihakset peräkkäin, jaloista ylöspäin nousten jne. Sarjat kannattaa opetella ulkoa, mutta vaihdella niitä tarpeeksi usein. Liian yksipuolinen venyttelykin johtaa epätasapainoihin sekä vammoihin.

Venyttelin ja silti hajos paikat. Missä vika? Automiesten mukaan on olemassa vain kahdenlaisia turbokoneita. Niitä jotka ovat hajonneet ja niitä jotka tulevat hajoamaan. Täytyy siis keksiä jotain muutakin, jotta kehosi kestää turboahdetun suomalaisen sisusi salilla. Tarvitaan ammattilaisen apua, joka hoitaa sinut kuntoon ja ennaltaehkäisee tulevia vammoja. Hieronta on kenties yleisin lihashuoltoa tukemaan käytetty palvelu. Fysioterapia, kalvojen manipulointi, jäsenkorjaus, kuppaus, akupunktio tai mitä ikinä keksitkään, voivat tuoda hyvän lisän huoltoon ja avun vaivoihisi. Muista kuitenkin vain tukea näillä omaa tekemistäsi, sillä siitä muodostuu lihashuollon ydin.

Toinen mahdollinen tapa on jättää kaikki huolto ja venyttely pois, jolloin täytyy luottaa vanhanliiton sanontaan "Jumi on voimaa". Näin on mahdollista päästä ylijumalallisiin voimiin, mutta sinun täytyy olla jäykempi kuin käyttämäsi levytanko. Tämän saavutettuasi ei tässä maailmassa ole enää kuormaa, jota ei jaksaisi vetää maasta. Ainoa haaste on saada tangosta kiinni. Te jotka teette asiat vaikeammin, muistakaa venytellä säännöllisesti, käytäkää rullaa ja palloa venyttelyn tukena ja käykää ainakin hieronnassa välillä. Tästä on hyvä jatkaa seuraavassa osassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti